Apă bem, apă mâncăm…

Apa e sursa vieții pe pământ.


Cauza poate fi zodia ce mă reprezintă sau invers, ce o reprezint eu – Aquarius. Denumirea în română parcă distorsionează puțin sensul. Oricum ar fi, am o pasiune fără margini pentru Ea. Ador să fac duș, baie, saună, să înot, să mă scufund, îmi place la mare, la lac, la râu. Îmi place pe gheață, prin zăpadă, cu mașina, pe jos, cu sania. Îmi place înghețata, ceaiul și vin cu gheață. Îmi place să ascult apa, să o privesc, să o simt. Îmi place să mă spăl pe ochi când mă doare capul, la ceafă când mi-e cald, să țin picoarele sub apă rece dacă sunt obosite. Îmi place să transpir când fac sport.

Apă bem, apă mâncăm, în apă gătim, cu apă spălăm, ștergem praful, cu apă stingem, dizolvăm, tăiem piatră, mișcăm obiecte și generăm curent electric, pe apă navigăm, cu apă udăm, răcorim, înfierbântăm, lecuim, în apă ne naștem. Apa ne spală rahatul.

water mai mult emotii

Mă îngrozesc cum folosim apa. Doar într-o singură gospodărie, câte chimicale există: soluție pentru spălarea plitei de gaz, pentru robinete, pentru rugină, pentru calcar, pentru praf, detergent de vase, de rufe, pentru mașina de spălat vase, dezinfectant pentru veceu, pentru baie, înălbitor, aromatizator, coloranți, ulei ars, șampon, săpun, gel de duș ș.a. Pe toate le dizolvăm, le clătim cu apă. Pe toate le aruncăm înapoi în apă (canalizare).

Fiecare spălare de rufe, de vase, de veceu murdărește mai multă apă. După fiecare om, în fiecare apartament, în fiecare bloc, în fiecare oraș, a unei țări, a unui continent. Miliarde.

               70{6e6e7e4a7a81bd37c04d0033ae6157d0a7fc5cebe95b016083e7f592fdc678a1} din organizmul uman este apă. ce apă consumăm, aceea suntem. murdari.

Problema este nu doar în câtă apă murdărim, dar și câtă consumăm în general. Chiar dacă nu folosești detergent, dar apa curge, ea curge în sistemul de canalizare, unde nu se separa de cea murdară, dar devine una cu dânsa. Cu cât mai multă apă curată arunci, cu atât mai multă murdărești. Și sincer, poate în unele țări apa murdară este filtrată bine și fără daune mediului înconjurător, dar la noi și în majoritatea lumii, nu prea cred. Oricum, să filtrezi mai multă apă, înseamnă să folosești mai multe chimicale și energie.

Ce se poate face?

  1. Fierbeți doar atâta apă cât trebuie la un ceai, două, trei. Ca să nu aruncați restul în zadar.
  2. Închide robinetul după ce ai pus pastă de dinți pe periuță, deschide-l doar când vrei să clătești gura.
  3. Spală rufe doar când ai suficiente pentru o mașină plină.
  4. Nu spăla fiecare farfurie sau cană cu detergent. Ceaiul se spală simplu cu apă rece și cu mâna. Fărâmiturile din farfurie pot fi șterse cu un prosop.
  5. Praful se șterge cu o cârpă și apă, nu e nevoie de chimie. Nu-i bai dacă rămân ceva urme, lasă perfecționismul.
  6. Uleiul nu trebuie aruncat în canalizare, poate nu e la fel de toxic, dar crează o peliculă la suprafața apei care nu lasă să treacă oxigenul, ce omoară flora și fauna acvatică.
  7. Dacă e vara și faci duș 3 ori pe zi, nu e neapărat să folosești de fiecare dată gel de duș sau săpun, mai ales că e rău și pentru piele.
  8. Autoturismul e suficient să fie spălat o dată pe lună.
  9. Un duș lung, uneori folosește mai multă apă decât o baie scurtă.
  10. Reutilizați apa – a rămas ceva în pahar, nu aruncați, udați florile.
  11. Cumpărați-vă veceu care scurge 1/2 din volumul rezervorului, după ce faci pipi.

Mersi anticipat că păstrați apa pe care eu o iubesc atât de mult 😉

~ Urmărește pagina “..mai mult emoții, decât cuvinte.” pe Facebook ~