Arhipelagul Gulag de Aleksandr Soljenițîn

Bunicii Florica, până în ultimii ani de viață nu i-au plăcut (i-a urât mai sincer spus) rușii (ca fenomen expansionist și asupritor, nu ca popor). Încă de când eram mici și priveam la televizor emisiuni și filme rusești (așa cum în română pe atunci nu aveai ce vedea) ea intra în cameră, nu mai vedea bine ce era la ecran, nici nu auzea prea bine, dar potrivea și întreba ˝iar vă uitați la ruși, da la români nu e nimic?˝. Și noi răspundeam iritați a mia oară că ˝nu!˝.

Nu era voie la noi în casă să folosești rusisme. Bunica m-a forțat să-mi dezvolt voința de a înlocui cuvintele culese de pe stradă, cu cele din DEXul român. A durat vreo zece ani, dar a reușit. Acum, folosesc rusisme când vreau comic să evidențiez proveniența noastră din spațiul post-sovietic și o fac conștient.

Pe linia mamei, ne tragem din Marmureș, zona Sighetu Marmației, de peste Tisa, satul Slatina, acum teritoriul Ucrainei, deși sunt sate românești. Familia Bunicii (Botnar), a fost inclusă în lista culacilor. Fiindcă era una din familiile înstărite, cu gospodărie. Respectiv sovieticii au venit să facă ˝egalitate˝. Așa, străbunelul a făcut 7 ani de închisoare. Familia de șapte copii, a fost lăsată fără nimic. Soldații roșii nu au putut lua doar patul pe care era întinsă străbunica paralizată după această lovitură de soartă. Li s-au luat toate pământurile și animalele. (Când am fost mic în vacanță la ei, prin anii ’90, bunica îmi arăta întinderi mari pe care acum trăiau vecinii lor și mi-a spus că astea au fost pământurile părinților ei).

Au rămas să trăiască pe un petic de pământ lângă un grajd. Alături pământul era pavat cu pietre mari de munte, ca la gospodari, să nu fie glod. Bunica și frații ei mai mici au scos bolovanii cu târnăcopurile și au făcut din el pământ arabil. Așa au supraviețuit.

Când oamenii în uniforme ce vorbeau o limbă străină scoteau ultima masă din casă, fratele Aurel (ce era prin clasa 10-a), s-a apucat cu ambele mâini de piciorul mesei. L-au târât ceva timp pe jos, iar apoi l-au dezlipit de masă cu o lovitură de ˝sapog˝soldățesc…

Totuși, bunica a reușit să devină profesoară cu studii superioare de limbă română. Dar toată viața a fost persecutată de comuniști, din cauza etichetei de culac. La angajare a fost nevoită să spună că tatăl ei e mort (nu în închisoare).

Această istorie nu o veți citi în cartea lui Aleksandr Soljenițîn, Arhipelagul Gulag. Dar la fel și-ar găsi locul acolo, pe lângă alte sute de povestiri.

 

Realitatea ce o auzim e groaznică.

Sunt atât de multe subiecte și subtilități, că am decis simplu să enumăr o parte din ele mai jos, la unele am lăsat comentarii și citate din carte. Mai jos de listă am țesut trei concluzii.

  1. arestări, interogări, tortură, deportări în masă.
  2. Imagini pentru gulag

    munca silită și neplătită. Construirea drumurilor, fabricilor, canalelor, tăierea pădurilor, spargerea stâncilor, dobândirea cărbunelui și a cuprului, unde plămânii rezistau doar 4 luni (pe bune, apoi mureau oamenii). Totul fără tractoare, fără tehnică, fără măști, fără haine. În ce ai fost arestat, în aceea petreceai 10-25 sau mai mulți ani de închisoare. În aceleași cizme și chiloți. Se rupeau hainele, luau un sac, tăiau trei găuri și ți-l aruncau pe cap. Tot lucru gratis, în favoarea ˝statului˝.

    Construirea Belomorkanal (227 km lungime) – pentru realizare Stalin a stabilit termen de 20 de luni! Fără tehnică, fără bani, doar cu mâinile și pe alocuri cu cai, 100 000 prizonieri din Gulag și-au lăsat viața în acest canal. Prin comparație, Canalul Suez de 161 km s-a construit timp de 10 ani! Canalul Panama (81 km lungime) s-a construit 33 ani…

    ˝Для первой великой стройки Архипелага был выбран Беломорканал. Сталину была нужна где-нибудь великая стройка, которая поглотит много рабочих рук и много жизней заключённых. Великий Вождь объявил стройку срочной и отпустил на неё 20 месяцев: с сентября 1931 по апрель1933. Меньше двух лет на постройку 227 километров канала, и ни копейки валюты. Не было ни машин, ни тракторов, ни подъёмных кранов, всё делалось руками ста тысяч заключённых. Для

    Stalin la deschiderea Belomorkanal
    Stalin la deschiderea Belomorkanal

    этого северного проекта привезли гидротехников и ирригаторов Средней Азии (их как раз посадили), и они начали делать проект прежде изысканий на местности. Эшелоны зеков прибывали на будущую трассу, где ещё не было ни бараков, ни снабжения, ни инструментов, ни точного плана. Норма была: два кубометра гранитной скалы разбить и вывезти на сто метров тачкой. Только на Беломорканале открылось, что такое подлинный лагерь. Продуваемые бараки, двенадцатичасовой рабочий день, холодная баланда — мутная жижа с головками камсы и отдельными зёрнами пшена. После конца рабочего дня на трассе оставались замёрзшие насмерть люди. К 1 мая 1933 года нарком Ягода доложил любимому Учителю, что канал готов. Большая часть «каналоармейцев» поехала сроить следующий канал — Москва-Волга, который продолжил и развил традиции Беломора.˝

  3. condițiile de trai în lagărele de concentrare ˝Вся жизнь туземцев Архипелага состоит из бесконечной работы, из голода, холода и хитрости.˝
  4. fenomenul celor închiși sub articolul 58 (pe motive politice)
  5. relațiile dintre cei arestații sub art. 58 și criminalii ˝блатняк˝
  6. despre lucrătorii МВД și soldații ce ˝apărau˝ lagărele
  7. diferite valuri de arestați, noi și noi valuri, sute de mii și milioane, din diferite regiuni, țări, pături sociale etc.
  8. dragostea din lagăre, sexul și prostituția.
  9. minorii din lagăre ˝И наконец, указ от 7 июля 1941 года: судить детей с 12-ти лет с применением всех мер наказания так же и в тех случаях, когда они совершили преступление не умышленно, а по неосторожности.˝…˝По 58-й никакого возрастного минимума не существовало. Галя Венедиктова, дочь врагов народа, была осуждена в 11 лет на 25 лет лагерей.˝.
  10. execuții, sute și mii, zilnic.Imagini pentru gulag

  11. rezistența și apoi distrugerea bisericii
  12.  minciunile și aberațiile lui stalin și a partidului comunist.
  13. despre revolte înăbușite în sânge și despre cum comunicau lagărele unul cu altul fără tehnologii sau scrisori.
  14. evadări reușite, dar mai des nu
  15. propagandă, multă propagandă
  16. cum se schimbau încet lucrurile după moartea lui stalin
  17. despre lașitate ˝Как тело человека бывает отравлено раковой опухолью, так и наша страна постепенно была отравлена ядами Архипелага. … Скрытность и недоверчивость заменили гостеприимство и стали защитой. Из этого родилось всеобщее незнание того, что происходит в стране. Неимоверно развилось стукачество. При многолетнем страхе за себя и свою семью предательство было наиболее безопасной формой существования. Каждый поступок противодействия власти требовал мужества, не соразмерного с величиной поступка. В этой обстановке люди выживают физически, но внутри — истлевают.˝

    Imagini pentru gulag

(1) Noi de multe ori vorbim despre ceva ce s-a întâmplat în copilăria unui om și i-a influențat caracterul, apoi deprinderile, apoi viața. Dar, uneori ne este greu să credem cum milioane de sorți, crescute în frică, lașitate, sărăcie, cenzură,  lipsă de motivație, concurență și responsabilitate au influențat prezentul nostru și felul de a fi.

(2) Nu mi-am dat seama cum e Soljenițîn în calitate de scriitor. Știți cum se spune – nu vezi pădurea de copaci, apoi eu nu am reușit să deslușesc glasul și felul de a scrie a scriitorului din cauza că eram paralizat de cele povestite. Dar cu siguranță se citește ușor; se citește ușor, dar se ascultă greu.

(3) Cei care se asociază în orice fel cu regimul comunist din URSS, fie că se numesc comuniști, fie socialiști, fie folosesc sau ba stele roșii ca simboluri de partid, ori:

  • nu cunosc istoria poporului nostru (și nu-și dau interes să o studieze)
  • cunosc istoria, dar le este indiferent de crimele comise
  • nu sunt integri. Se prefac că sunt altfel și închid ochii că se asociază cu niște criminali. Cred fals și îi îndeamnă și pe alții să creadă că ei sunt altfel decât cei de pe urmele cărora au învățat.

Oricare nu ar fi cauza sau cauzele, acești oameni nu sunt demni de atenția și încrederea noastră, a celor care putem ierta, dar nu vom uita istoria noastră, celor care nu ne este indiferentă suferința oamenilor pe care nu i-am cunoscut, nu i-am văzut și care nu mai sunt pe lumea asta, a celor care posedă verticalitate pentru a nu schimba valorile morale pe niște bunuri materiale.

~ Urmărește pagina “..mai mult emoții, decât cuvinte.” pe Facebook ~