Călătoria mea spre Steve Jobs. ”iLeadership”

Oamenii ajung să cumpere primul produs Apple din diferite motive: fiindcă au fost amețiți de popularitatea brandului, fiindcă li s-a recomandat, întâmplator [așa cum eu în 2007 am luat un iPod din S.U.A. ce funcționează și până acum, deși l-am dăruit persoanei dragi care iubea mai mult muzica decât mine], prin cadou – așa cum a descris în paranteze.

Însă cei care cumpără următorul produs Apple știe sigur de ce o face: din cauza designului atractiv, modului intuitiv de utilizare, materialelor de înaltă calitate folosite în producție, longevității de exploatare și desigur din cauză că e Apple.

Sunt pasionat mai mult de procesul creării, decât de produs în sine: cum au reușit să revoluționeze piața? cum poți deveni a 2-a cea mai valoroasă companie din lume deținând un portofoliu de vreo 10 produse [în întrebare și se află răspunsul]? cum poți inventa neinventatul? cum poți convinge oamenii să lucreze 24/24?

În august am găsit întâmplator la vărul la București ”iLeadership”, scrisă Jay Elliot, colegul apropiat a lui Steve. Cartea era pe raft, la entuziasmul meu manifestat fără pic de reținere Marius mi-a spus să o iau.

Azi am terminat-o.

Autorul descrie viața profesională a lui Steve Jobs așa cum a observat-o dintr-o parte, dintr-o parte foarte apropiată de protagonist. A fost alături de el de la începuturi. Cartea e împânzită cu povestiri reale și filosofii despre dezvoltarea holistă a produsului preluate de la Steve. Sunt expuse cazuri interesante cum au fost create iPod-ul, Macul, etc., cum se luau decizii corecte și greșite, cum se angajau cei mai buni specialiști, organizarea interioară a echipelor și proceselor de lucru, motivarea angajaților, PR calitativ, calitatea de vizionar a conducătorului Apple ș.a.

Câteva principii care au fost preluate de la Steve Jobs:
– Fiți pasionat de fiecare proiect în care vă implicați.
–  Lăsați-vă motivați de oportunitate și creați un produs pentru aceasta.
– Fiți întotdeauna deschiși în fața oamenilor înzestrați care vă pot ajuta.
– Faceți tot posibil ca produsul să fie intuitiv, astfel ca să nu fie nevoie de un ghid.
– Fiți cât se poate de onești cu voi înșivă în legătură cu produsele voastre.
– Asigurați-vă că produsele vă reprezintă pe voi și trăsăturile voastre personale.
– Lucrați împreună cu oamenii voștri și sărbătoriți cu toții fiecare succes.
– Inovați încontinuu pentru a vă apropia din ce în ce mai mult de idealul pe care îl aveți, de viziunea dvs. asupra perfecțiunii, aflată dincolo de realitatea actuală realizabilă.
– Nu ascultați de oamenii care vă spun că produsul este imposibil de făcut.

Plus vreau să vă citez cuvintele lui Jonathan Ive, vice președintele designului industrial la Apple, cel care după moartea lui Steve prezintă majoritatea produselor în spoturi cu fon alb, cu emoții și luminițe în ochi, cu referință la crearea primului iPod: ”Ca toți ceilalți participanți la proiect am muncit pe rupte, nu numai pentru că era o provocare – deși într-adevăr a fost -, ci pentru că îmi doream și eu unul”. Pur, simplu, grozav!

Citind o carte mereu am prezent în cap chipul autorului, chiar dacă nu l-am văzut. Mi-l închipui. Expresia feței poate povesti multe despre caracterul omului. După primele pagini deja mi-am desenat trăsăturile feții lui Jay, iar după ce am terminat cartea am întrat în net să-l caut, seamănă 90{6e6e7e4a7a81bd37c04d0033ae6157d0a7fc5cebe95b016083e7f592fdc678a1} cu ceea ce am construit eu în propria imaginație.

Călătoria mea către Steve Jobs nu a luat sfârșit, urmează să mai studiez literatură și să testez noi produse, deși cele mai populare deja le-am răscolit din scoarță…