Despre conferințe. #Webit

Am să vorbesc despre atitudini. Informații detaliate despre conferință în sine, vedeți AICI.

Webit este un congres anual, ce se organizează în Sofia. Tema este Digital Marketing. Se adună în jur de 4k de participanți și vorbitori ale companiilor locale și internaționale – Facebook, Google, Yahoo, Yandex, etc.

Atitudinea #1
La orice conferință sau congres în pauze participanții se întreabă reciproc “cum ți se pare?”. Unii dau din cap, alții din umeri, ceilalți intră în discuții aprinse. Păreri pozitive, păreri negative, păreri neutre.

Am luat parte la astfel de discuții. Părerea mea a rămas neschimbată în prima zi – “nimic nou” spuneam eu puțin dezamăgit.

Majoritatea vorbitorilor expuneau situații și probleme bine cunoscute, dar fără să ofere soluții. Practic, spre sfîrșit rămîneam cu vechile întrebări în cap.

Atitudinea #2
Spre sfîrșitul primei zile întrebarea clasică am primit-o de la Alla. Am răspuns. Comentariul ei, m-a pus puțin pe gînduri – “e o conferință, aici oamenii vin să se prezinte, să vorbească despre ce pot face, asta nu e training”. Ok. Este și aici un adevăr, vrei răspunsuri – plătește, cam asta este e mesajul celor cu prezentări semifinisate.

Am schimbat ungiul de privire asupra situației și am devenit mai pozitiv.

Atitudinea #3
Am făcut cibernetică și informatică economică, activez în domeniul comunicării marketing [web] și am fost atras sau m-am atașat singur puțin de domeniul Social Media.

Comunicînd cu oamenii în SM, am înțeles că orice mesaj trebuie să adauge o valoare la conversație. Altfel e pălăvrăgeală. Conferințele de ieri, nu mai sunt conferințele de mîine. În secolul informațional, cînd cu un mic efort poți găsi răspuns la majoritatea întrebărilor, expunerea problemei nu va trezi interes, loialitate, interactivitate. Specialiștii așteaptă un share sincer de cunoștințe. Doar așa poți fi ascultat și urmat.

Din fericire, în a doua zi am avut parte de așa prezentări. Și atitudinea mea nou adoptată s-a dovedit a fi banal de corectă. Am avut o plăcere să-l ascult pe Marvin Liao [Yahoo] “Global Internet Trends…”, Guillaume Bacuvier [Google] “How can business take advantage of th major trends in the mobile …”, Russ Lidstone [EURO RSCG London] “Brand as a verb”, Plamen Russev [eAcademy] “Power to the people …”, etc.

Nu neapărat am căpătat răspunsuri revoluționare, dar am rămas cu închipuiri despre situația actuală, idei despre viitorul apropiat, întrebări sănătoase legate de prezent.

P.S.
Am avut parte de o surpriză plăcută. La compartimentul Q&A pentru o întrebare pusă lui Plamen Russev “cum poate motiva un angajat managerul său să investească mai mult în construirea unei comunități sociale?” am primit o carte scrisă de Plamen – “Power to the people”. Mă gîndeam să o cumpăr, deci a fost un cadou valoros. Răspunsul a fost “identifică KPI -urile și arată-i ce poți obține de la SM”.