ICT Summit 2011 – post impresii

#ICTSummit, un eveniment unde vin trei grupuri de oameni: cei care-și promovează imaginea, cei care încearcă să și-o creeze și ceilalți, care vin să-i privească pe primii cu scopul de a se inspira sau de a mai petrece cumva o zi de lucru în afara biroului.

Prima zi am urmărit-o pe twitter și pe de o parte eram bucuros, pe de alta trist. Bucuros că nu am mers și trist că oamenii oferă feedback negativ – se plictisesc. Pot fi 2 cauze: ori vizitatorii nu au știut să aleagă la ce să meargă (TEDx “Boring people get bored”) sau de vină au fost prezintatorii. Eu am fost prezent a 2-a zi, prima parte la IT Entrepreneurship, iar apoi am fugit la IT4Developers. Mie mi-a fost înteresant. Am să povestesc despre fiecare cîte puțin, dar oricum se va primi mult; more info o să găsiți în prezentările speakerilor, pe situl http://moldovaictsummit.md/.

IT entrepreneurship

Digital advertising trends, Ionel Naftanaila – Bursa publicității presupune o abordare transparentă și eficientă a relației dintre Advertiser și Publisher. Publicitatea nu se mai plasează pentru o perioadă de timp pe situl X, dar se cumpără auditoriu bine targetat de pe mai multe resurse . Cine nu știe, se face și la noi: Moldcell cumpără publicitate per mia de vizitatori unici, dar a tecut o perioadă prea scurtă să vă pot oferi ceva rezultate. Băieții de la bursa publicității fac mai mult, ei cercetează comportamentul auditoriului, ca mai tîrziu să știe mai bine cui și ce să-i arete. Concluzia este evidentă, Moldova are nevoie de Agenție transparentă în care Advertiser-ii ar căpăta încrederea și prin care Publisher-ii ar vinde mai eficient spațiile.

Measuring online audience and its impact for the advertising market, Catalin Emilian – au fost povestite metode de research, monitorizare, etc. care toate sunt foarte utile pentru Advertiser-i.

PR in the digital era, Anca Petrescu – it was lovely, doamna/domnișoara se emoționa foarte nostim 🙂 Din ce am reținut: “PR-ul s-a schimbat odată cu apariția Internetului”, “Nu mai vorbim către oameni, ci cu oamenii”, “Oamenii nu mai vor să fie informați, ei vor să discute”. Anca ne-a sugerat că e bine să utilizăm persoanele cunoscute din net, alături de care să facem și noi awareness. La fel, ea a încercat să atragă atenția publicului cu un banc despre o PR soție, însa nici un rîs nu a sunat în sală, nici măcar din politețe. S-a speriat și mai și. Eu am încercat să o înveselesc la sfîrșit întrebînd-o despre ce a fost bancul, dar cred ca a fost o idee proastă.

a urmat pauza și apoi am revenit pentru

Efficient usage of Social Media in marketing activities, Natalia Cogalniceanu – nu știu cum a părut dintr-o parte, eu am să mă abțin de la comentarii. Prezentarea a fost pregătită de mine și expusă nu de mine. La întrebări am încercat să răspunct direct, fără eziteri, chiar și la o doamnă cu întrebări din domeniul sales, irelevante pentru Social media marketing.

Including facebook in your marketing mix, Artur Gurau – o prezentare pentru începători, Artur a prezentat 7 mituri: fb este soluția absolută, este gratuit, e pentru toți, concursurile nu dau greș, cu cît mai mulți fani cu atît mai bine, fanii mei văd totul ce fac pe pagină și postările bune sporesc numărul de fani. Bine, multe din chestiile expuse pot fi ușor contrazise, majoritatea din ele funcționînd perfect cu ajustări necesare. A fost reînviată dezbaterea despre numărul userilor moldnet de la Adweb și se vede că totuși Dorel avea dreptate cu o cifră apropiată de 1mln [dacă doar Fb are 200 000]. Mi-a plăcut răspunsul sincer la una din întrebări – “în Moldova nu există specialiști în social media marketing, nici eu nu sunt unul”. La moment toți încercăm, greșim și ne învățăm…

Use of entertainment solutions for small and medium enterprises marketing, Riccardo Feddelli – spre asta acum merge piața noastră, din moment ce degrabă oamenii chiar vor fi sătui de concursuri. Păcat că Riccardo nu lucrează cu piața moldavă, înseamnă că au prețuri ridicate. Noi deja finisăm o aplicație/joc pentru facebook, curînd o lansăm, sper să vă placă.

apoi, după un lunch sățos, m-am îndreptat spre

IT4Developers

Content management systems for web development, Oleg Ciubotaru – l-a înlocuit pe Vitalie, care dădea la moment interview la un post de radio. În principiu ni s-a povestit despre CMS-uri, scurt, clar și cuprinzător. WordPress-ul e cel mai popular, pentru useri simpli mai mult; Drupal mai puțin utilizat, dar cu caracteristici tehnice mai avansate, gestionare de DB, etc., și Joomla – nu am înțeles sigur analogia făcută de Oleg, dar din imagine am înțeles că fără un fum acolo nu se lămurește.

a revenit apoi Developing and selling iPhone/iPad and Android applications, Vitalie Esanu – eu cred că el trebuie să reprezinte inspirația pentru majoritatea developer-ilor din .md. La întrebarea “ce echipă aveți pentru a crea produsele voastre”, el a spus “eu singur” [+agenție de design ce îl ajută în domeniu]. Vitalie utilizează permanent 3 telefoane: iPhone, ceva pe Android și WinPhone și nu-i plac cei ce afirmă că unul e mai bun decît altul neîncercîndu-le pe toate. El m-a făcut să mă simt prost, cînd a rugat cei din sală să ridice mîina cine posedă iPhone … eu cu Nokia e5 a mea am băgat nasul în Mac.

Cross platform solutions for Mobile App Development, Alexandru Catariov – înțeleg că companiile au directori, manageri, etc. dar cu atât mai mult dacă sunteți proprietari cointeresați în succes și nu știți să vorbiți în public, rugați pe altcineva să o facă, măcar și secretara cu niște țîțe mari ar crea o imagine mai bună companiei.

și Enhancing the user experience: moldweb analysis and international trends, George Lupascu – din start, tema e foarte înteresantă, dar cred că cineva care vorbește de UX ar trebui să aibă o prezentare creată după aceleași principii. Study case-ul pe baza www.moldcell.md a fost reușit, cu majoritatea comentariilor sunt de acord și le știu de la bun început, dar nu vreau să vorbesc în ce condiții a fost făcut acest site la rebranding. Va fi unul mai bun. Radu Trifan, ne-a prezentat un proiect nou, care mi-a plăcut mult. O platformă http://l.md spre care orice doritor poate expedia situl său, ce va fi expus la o testare gratuită (2 testeri) și cu plată dacă există necesități mai avansate (5 testeri, etc.).

Atît, ebun.

P.S. mi-a plăcut mult ideea cu pungile de pînză, am adus-o acasă cu mare plăcere și o voi utiliza în continuare.