Acum, când au apărut tot felul de dispozitive mici: ceasuri, brățări ce îți măsoară activitățile fizice (pași, înot, ciclism), bătăile de inimă, stresul, caloriile consumate, plus alți indicatori, crește încrederea că noi știm totul despre corpul nostru.
Medicina a avansat foarte mult.
Putem pe baza ADNului prognoza sau diagnostica foarte multe boli. Unele, înainte incurabile au devenit relativ ușor tratabile: variolă, poliomielită, cisticercoză (pojar), malarie, febra tifoidă, tuberculoză, tetanos, difterie, varicelă și altele, care au luat viața a milioane de oameni. Alte boli au rămas fără soluții, dar cu ajutorul medicinei moderne toleranța la ele a crescut.
Tehnologiile au adus un aport mare la victoriile enumerate. Tot ele au simplificat sau chiar eliminat multe activități din viața de zi cu zi. Smart-home, de exemplu. Tehnologiile ne dau răspunsuri la multe întrebări și, se pare, că odată ce au fost găsite soluții pentru boli de nelecuit, ce a mai rămas imposibil?
Totuși, în multe cazuri relativ simple, eu cel puțin, nu pot găsi răspunsuri sigure și clare. Ceea ce mă interesează este relația cauză-efect. Când e vorba de o traumă, e simplu. Dar, e suficient să nu avem un factor extern evident și lucrurile devin confuze.
RĂCEALA! Nu iaca de ce ea apare?! Uneori circulă viruși. Alteori, nu te-ai îmbrăcat destul de gros. Apoi clasica – ˝te-a tras curentul˝. Pe de altă parte, putem avea imunitatea scăzută. Aici apar întrebări cu regimul alimentar și stresul. Și povestea se lungește. Sunt sigur că un răspuns există. Dar pentru mine un răspuns sigur și clar înseamnă că eu știu ulterior ce să fac, ca să nu mai răcesc niciodată. Cine are așa un răspuns?
Nici cu tratamentul nu e clar. Când ai febră, să bei paracetamol sau prăfulețe să te tratezi sau nu, să lași corpul să-și facă treaba singur? Cu ajutorul temperaturii înalte, el omoară virușii. Nu-i încurca! Cum e corect?
Alt exemplu, la fel foarte întâlnit – DURERILE DE CAP. Am auzit o vorbă, cred că chineză (ccc), că există 100 de cauze a durerilor de cap. Asta, chiar dacă sună voluminos, cel puțin e clar. Nu ai dormit? Nu ai mâncat? Nu ai fost la timp la veceu, stres, emoții negative, ai mâncat ceva stricat sau nepotrivit organismului, viruși, paraziți, oboseală fizică sau mintală, deci 100… te doare capul! Tot ce a rămas să faci, este să le identifici și să le elimini 🙂
De vreo 10 ani+ am dureri de cap, regulate. La moment, am putut identifica ceva cauze a acestora: dacă schimb rutina, de exemplu. Dacă plec de la lucru în concediu sau dacă revin după concediu la lucru. Dar asta e foarte la general. De ce exact apar durerile nu știu. Poate se schimbă aerul, poate alimentația sau ceasul biologic, sau mă rog… Sau dacă merg în orașe noi, cumva de la multă informație nouă, vizuală, mă doare capul. Dacă merg mult la volan, presupun că la fel e legat de ochi și imagini. Cel mai des, pe la orele 13:00 începe, e atât de simplu (zțini!).
Soluții? Spasmalgon sau nomigren. Important de luat când durerea a început. Înainte așteptam mult, ˝poate va trece :)˝. Și apoi nici pastilele nu funcționau. Plus, cafeaua mă ajută să previn durerile. Dar numai dacă o beau dimineața, maxim până la 10. Dacă tărăgănez mai mult, 80{6e6e7e4a7a81bd37c04d0033ae6157d0a7fc5cebe95b016083e7f592fdc678a1} că voi avea dureri de cap. Mai este soluția să nu schimb rutina, dar ar însemna să trăiesc pentru a trăi.
Și iar, asta tot e lupta cu simptomele, dar ce să fac ca să elimin cauzele? Am micșorat doza de zahăr de mulți ani. În formă liberă practic nu folosesc deloc. Mai puțină carne etc. Am redus și mult preferata ciocolată. Din cei apropiați două persoane mai au așa probleme. Și toți, ca și alți oameni, am fost pe la diferiți medici. Fiecare cu pă(să)rerile lor. Dar nimic cu rezultat sigur. De migrene în general toți dau din umeri: ˝nu se tratează˝.
Sau – DURERILE DE SPATE. La un efort fizic exagerat, totul e clar. Dar când faci lucrurile cu măsură, ești atent, plus mai faci și exerciții regulat, devine neclar. Cauze am auzit diferite: poziția greșită a spatelui timp îndelungat (șezutul toată ziua, poziție strâmbă etc.), săruri, alimentație incorectă, corsetul muscular slab și desigur – iar stresul. Scolioze, protruzii, hernii…
Soluții? Postură corectă, masaj, pilates/yoga, la cineva injecții, cineva poartă brâu rigid, înot, saună, alimentație potrivită, fizioterapii, unguenți, meditație, ventuze… și le fac oamenii; le fac și eu, dar.
Ortopezi, osteopați, neurologi, terapeuți încearcă să te ajute și uneori le reușește, dar.
Mi se pare atât de complex și miticulos organismul ăsta al nostru, că rezolvarea problemelor și bolilor majore, nu le rezolvă prin definiție și pe cele mărunte. Sau poate simplu pentru oamenii de știință sunt importante cele grave, ce omoară, deci e întrebare de prioritate, ce e normal. Respectiv nimeni nu se concentrează acum la niște dureri de cap. Probabil și pe savanți îi doare capul…dar nu au timp de asta.
Mai este marea întrebare, medicina tradițională sau netradițională? Răspunsul ca de obicei e – ambele, în diverse cazuri și proporții. Un principiu simplu spune: bolile ce vin pe cale externă: virus, traumă, trebuie tratate în spitale, cu metode străine/artificiale organismului. Dacă ai febra 40 sau ți-ai fracturat piciorul, acupunctura nu îți va ajuta, trebuie injecții, pune ghips. Iar pentru dereglările provocate din intern (dureri de cap, stomac, slăbiciuni etc.), poate ajuta un mod mai liniștit al vieții, alimentare sănătoasă, meditații, mișcare, osteopatie, terapie manuală ș.a. Însă linia de delimitare între aceste două lumi nu e foarte clară. Și alegerea nu e ușoară, mai ales practic, când ești constrâns de timp, resurse, alegere, rânduri la programare, lipsă de informații despre specialiști ș.a.
Toată viața trăim și ne descoperim.
Sunt sigur că în viitorul îndepărtat vor exista răspunsuri la toate întrebările.
~ Urmărește pagina “..mai mult emoții, decât cuvinte.” pe Facebook ~