Întrebări corecte

Cum ți-i întrebarea, așa și răspunsul. Recent am început să descopăr puterea întrebărilor corecte, puse la momentul potrivit și cu intonația necesară. Îți poate salva multe cuvinte, energie, nervi, timp și aduce rezultate, înțelegere, bani, claritate.

Întrebările sunt uși, cum să le formulezi corect și când să le pui – cheile. Fiecare întrebare te lasă să intri într-o încăpere nouă, unde te așteaptă un adevăr sau o minciună, informație relevantă și constructivă sau povești de adormit piticii.

O întrebare bine construită e ca o scurtătură printre palavre spre adevăr. Un politician învață mai mult arta oratorică, arta monologurilor emoționante și convingătoare. Un specialist, un administrator, un angajator, un director trebuie să știe a pune întrebări corecte.intrebari corecte

Întrebările corecte sunt întrebări scurte. Un singur răspuns necesită o singură întrebare. Combinarea mai multor întrebări laolaltă într-o singură propoziție, poate duce la un singur răspuns – evaziv. Da, durează mai mult, dar trebuie luate pe rând. Întrebarea mai bine să nu conțină ”jumate din răspuns”, cum ne-au învățat la școală, fiindcă poți îndrepta omul spre un răspuns pe care îl aștepți tu, dar care poate fi greșit. De asta repet, întrebările trebuie să fie scurte: ”de ce?”, ”cum e posibil?”, ”când putem primi un răspuns?”.

Pentru a pune întrebări corecte trebuie să fii informat. Fiecare picătură de informație servește ca un punct de referință. De parcă ai fi într-o fântână, nu ai o scară, dar bucăți de cărămidă pe care poți pune piciorul sau mâna. Oamenii mint. e natura lor, a noastră, e simplu. Tocmai de asta înainte de a pune o întrebare, fii sigur că poți înțelege răspunsul. Dacă ai în echipă un developer și vrei să te bagi în detaliile tehnice, mai bine ai cunoaște limbajul de programare. Altfel taci sau pune întrebări generale, administrative, legate de business – când va fi gata produsul? de ce nu funcționează butonul Search?

Uneori cele mai importante întrebări sunt cele mai incomode, în viața profesională și cea personală: îți place să lucrezi la noi? vrei să pleci? vrei să rămâi la mine? vrei să fii soția mea? Dar ele cu siguranță merită puse.

Întrebările trebuie puse chiar dacă știți răspunsul, pentru a lăsa cealaltă persoană să se deschidă, să se descarce. După cum am spus: întrebările sunt uși și ele merită deschise nu doar pentru a intra, dar și pentru a lăsa pe cineva să iasă.

În completare, altă tehnică bună de a afla răspunsuri și informație valoroasă este Tăcerea. Datorită unui defect de al meu – vorbesc uneori mult, am observat o chestie absolut banală, logică și supusă legilor fizicii: cu cât unul vorbește mai mult, cu atât altul mai puțin. Astfel, e suficient în conversație, interview etc. să taci, cum apare un gol, iar ori ce gol tinde spre a fi împlinit. În acest caz cel cu care dialogați încearcă să oprească pauza și el încet cu încet începe a povesti, voila!

Dacă aveți ceva de adăugat, nu ezitați să lăsați mai jos un comentariu 😉

~ Urmărește pagina “..mai mult emoții, decât cuvinte.” pe Facebook ~