| articol scris pentru bloguvern.md |
Cât timp este necesar pentru a face dintr-un om punctual, unul nepunctual?
—
La orice întâlnire obișnuiam să vin la timp. Ba chiar multe ori apăream cu 5, 10 minute mai devreme. Nu știu cum s-a născut punctualitatea în mine.
Vorbesc “la trecut” fiindcă observ cum acest an am început să întârzii – la întâlniri, cu livrarea sarcinilor, unele promisiuni. Mi-a luat aproape 27 de ani, să încep a mă transforma dintr-un om punctual, în unul mai puțin…probabil e molipsitor.
—
Punctualitatea e compusă din două aspecte:
1. Estimarea corectă a timpului necesar pentru îndeplinirea unei înțelegeri.
2. Respectarea acestui termen – no matter what!
—
De copil observam cum, de exemplu, ne gătim să mergem la o zi de naștere cu părinții. Am fost chemați la două, o să fim pe la trei.
Sau când organizam ceva acasă: “mamă, la ce oră vin oaspeții? i-am chemat la 4, deci pe la 5 au să înceapă să apară.”.
La nunți poți în general întârzia cu vreo două ore, depinde din partea cui ești. Dacă ești naș, mai bine să fii punctual. Deși am fost la o nuntă unde nănașii au întârziat cu 1 oră, făcând să aștepte vreo 100 de perechi.
Sau prieteni, toți avem câte unul din ăsta, care deja știi că mereu întârzie. Asta e carte lui de vizită, cu părere de rău. Important să nu ai așteptări că se schimbă.
Îi place moldoveanului să se lase așteptat, așai? Aș spune că am făcut o tradiție din asta. Cu reguli: cine, unde, cât poate întârzia. Sunt un șir de circumstanțe care “permit” diferite nivele de deviere de la termenul stabilit.
—
Punctualitatea e compusă din două aspecte:
1. Estimarea corectă a timpului necesar pentru îndeplinirea unei înțelegeri.
2. Respectarea acestui termen – no matter what!
—
Ei bine, în viața personală mai este cum este. În Business lucrurile ar trebui să stea altfel. O pleașă. Dacă a învățat omul de mic să spună minciuni, să nu se țină de cuvânt, așa o face și la masa de lucru, la volan sau cu lopata în mână. E același om, cravata nu-l schimbă.
Des, pe lângă încălcarea punctului 2 “îndeplinirea înțelegerii în termen”, companii întregi nu știu să estimeze corect timpul necesar pentru efectuarea unei lucrări. Cu cât este mai mare proiectul, cu atât mai mare marja de eroare. Și indiferent, s-a estimat prea puțin timp sau s-a trântit prea mult – oricum nu se v-a reuși.
Expresia “îngrășarea porcului în ajun de Crăciun” ne reprezintă. Veșnic se ajunge la ultima 100 de metri, când trebuie de reușit de finisat încă 70{6e6e7e4a7a81bd37c04d0033ae6157d0a7fc5cebe95b016083e7f592fdc678a1} din proiect. De aici și calitatea proastă.
—
Punctualitatea e compusă din două aspecte:
1. Estimarea corectă a timpului necesar pentru îndeplinirea unei înțelegeri.
2. Respectarea acestui termen – no matter what!
—
În politică sau administrația publică – eu de multe ori nu văd diferență între ele în Moldova – lucrurile stau mai prost, fiindcă efectele sunt mai grave. Politicienii noștri s-au deprins să spună minciuni. Alegătorii s-au deprins să le asculte. La fel ca la zile de naștere: și oaspeții și gazda sunt conștienți și acceptă întârzierea.
Câteva exemple de promisiuni/angajări ce mai stau pe banda de rulaj:
CLĂDIREA PARLAMENTULUI:
Aici Negruța ne promitea finisarea lucrărilor până la finele anului 2012. Degrabă intrăm în 2014 și capătul nu se vede. În timp ce reparația clădirii Parlamentului se tergiversează, oficialii noștri activează în sălile Palatului Republicii, arenda cărora din 2009 încoa se ridică la cifre cu multe zerouri la spate. Doar sala pentru ședințe plenare a ajuns la 7 200 000 MDL (4,5 ani x aprx 50 zile lucrătoare x aprx 8 ore/zi x în mediu 4000 lei/ora) – sursă. Dar mai este și sala mică, arenda căreia la moment este 3000 lei/ora. Plus alte sălișoare …
STRADA PIETONALĂ
Deja pe 1 Mai sau cel târziu 1 Iunie (sursă) a acestui an trebuia să ne plimbăm pe strada pietonală Diordiță. Apoi au mai fost și alte estimări: August, Octombrie. Ultima zice deja la vara viitoare (sursă). Dacă vreți, puneți pariu în comentarii când va fi.
REGIM LIBERALIZAT DE VIZE
Domnul Leancă a promis încă în Noiembrie 2011 că până la sfârșitul 2012 moldovenii vor călători în Europa, fără vize. Vă închipuiți ce “pas cu calul”, mot a mot din rusă “hod kaniom” – cât PR poți face apoi un an întreg pe sama acestui subiect. Ca la sfârșit de 2012 să-ți dai demisia, șeful (Filat) nu o acceptă și ieși basma curată. Normal.
Să vedem cu ce sfârșește povestea acum că Comisia Europeană a propus abolirea regimului de vize pentru Moldova. Poate, cu un an întârziere, “promisiunea” dmn Leancă se va îndeplini totuși.
Astea trei sunt așa, niște “bube” mai mediatizate. Dar termeni din ăștia încălcați sunt cu miile, în toate instituțiile, la toate nivelele. Și majoritatea responsabililor nu sunt pedepsiți. Fiindcă toți întârzie. Și când o fac toți, nu poți spune nimic, fiindcă se va arăta și cu degetul la tine. Așa și se acceptă, ca o normă națională.
—
Soluția probabil vine inițial de la neacceptarea întârzierilor. Și cât s-ar părea de simplu, dar orice schimbare de mentalitate, cum arată experiența în acești ani de independență – se dă cu greu.
Al doilea pas ar fi sancționarea. Când ultima dată ați penalizat vreo persoană juridică angajată pentru a îndeplini o sarcină și a întârziat? Dar trebuie!
Partidele politice trebuie sancționate cu voturi de neîncredere. Administrația publică huiduită de jurnaliști. Subiectele trebuie ridicate din nou și din nou.
—
P.S. eu totuși prefer în continuare să vin puțin înainte la întâlnire, mai bine aștept eu – decât pe mine. Iar pentru sarcini, mai degrabă adaug două zile în plus și livrez cu 3 zile înainte, decât să bravez cu estimări curajoase și să fac invers.
P.P.S.
sper că ați reținut:
“Punctualitatea e compusă din două aspecte:
1. Estimarea corectă a timpului necesar pentru îndeplinirea unei înțelegeri.
2. Respectarea acestui termen – no matter what!”
~ Urmărește pagina “..mai mult emoții, decât cuvinte.” pe Facebook ~