Startup Weekend Moldova – impresii

startup moldovaVara am avut ocazia să fiu mentor la SICamp. Impresionat de emoțiile, entuziasmul și simțul de competiție al participanților, am spus în glas, dar mai mult mie că la următorul eveniment de acest timp am să trec de cealaltă parte a baricadelor.

Era timpul să ies din zona de confort. Din oficiul din care cel mai des eu indic ce și cum trebuie de făcut, din acel mediu ce îți creează iluzia că tu știi mai bine decât el. Era timpul să mă întorc la postura de elev; să simt acea responsabilitate ca înainte de examenul la Cercetări Operaționale; să-mi bubuie inima de parcă prima dată trag un speech la dezbateri.

În următoarele 54 de ore, am să fiu sincer, au fost momente, când “Andrei” micuț și cu coadă de pe umărul meu stâng a spus “în ce te-ai băgat frate? puteai merge azi liniștit la bazin, să citești niște rânduri sau să bați un tenis la Tipografia 5”.

I felt it all. Every drop of emotion i dreamed of. It was a bittersweet taste which filled my mouth.


Am venit la Startup Weekend Moldova fără idei, fără experiență în startupuri, fără așteptări, doar cu dorința de a face ceva integru. La ceva trebuie să servească acești câțiva ani de experiență în Digital Marketing.

Am format o echipă de patru împrejurul unei idei simple, dar ce oferă multe posibilități de dezvoltare. Dan, cel care a venit cu inițiativa, a pornit de la necesitatea urmăririi hashtagurilor [ex. #TEDxChisinau] din mai multe rețele sociale [Facebook, Twitter, Instagram] într-o singură interfață.

Ca și în Lego, asta a fost prima piesă. Apoi a trebuit să adăugăm altele, mai colorate, mai mari, diferite forme: am identificat segmentul de utilizatori potențiali, am creat sistemul de monetizare, planul de lansare a produsului și am închegat totul într-un business model. [cine e interesat de detalii, scrieți-mi andrei_haret@yahoo.com și am să expediez prezentarea]

prima machetă designhashstream home page


Până acum, am crezut greșit că problema în dezvoltarea unui business poate fi lipsa de creativitate, de idei. Bullshit. Cel mai grav este abundența acestora.

Am avut parte de nouă mentori. Toți cu experiență vastă, dar diferită. Cu multe greble călcate, cu multe succese în buzunare. Din state, uk, romania, rusia și moldova.

Prostia pe care am făcut-o, este că am înscris echipa să fie vizitată de aproape toți mentorii. Doar cu intenții bune din partea lor, idea noastră a fost pusă la test cu fiecare vizită nouă. Ce bun am reușit să fac [sfat #1] –  să-i rog pe unii din mentori să ieșim să discutăm în coridor, ca echipa să lucreze în pace și să nu audă toată critica, întrebările sceptice și unele din răspunsurile mele lipsite de siguranță în tonalitate. Mă simțeam ca într-un crash test. Doar că la fiecare din cei 9 mentori, se schimba mașina, viteza și unghiul impactului. Doar pasagerul rămânea același.

[sfat #2 pentru organizatori – pe viitor mai bine participanții să vină în fața la toți mentorii odată. astfel timpul consumat se reduce de la 5 ore, la 30 minute. multe din sfaturi se vor arde de la sine când mentorii se vor contrazice și între ei. altfel fiecare vine separat, încrezut că are dreptate, cu o soluție absolut opusă celei oferite de mentorul precedent. majoritatea echipelor erau distruse sâmbăta seara după mentorat]

Evenimentul a durat de vineri seara, până duminică seara. Ziua de sâmbătă a început la ora 9, frumos – am împărțit pe o foaie de flipchart cine din noi și ce are de făcut: design – logo, home page, share buttons etc., development – backend, frontend, configurare server etc., marketing – construirea business modelului, soluții monetizare, pregătirea prezentației/speech, discuții mentori, etc.

Ni s-a spus să începem prezentarea de vineri. Era sâmbătă seara și nu aveam nici un slide făcut. Mai rău – comparativ cu vineri nu mai eram siguri ce idee implementăm. În cap totul s-a amestecat: există oare problema? ce rezolvați? nu monetizați corect! care e targetul? asta nu o să funcționeze! cum atrageți clienții? așa soluții există! cu ce sunteți mai buni decât competiția?

Unul după altul mentorii întrebau dacă am făcut prezentarea și le-am spus – nu! Fiindcă de ore în șir nu mă opresc de explicat, ascultat, întrebat, notat, apărat. Pe la 19:00 am terminat cu tratativele. M-am îmbrăcat și am ieșit afară. Am făcut un cerc, de la Ginta Latină în deal pe Sfatul Țării, până aproape de ambasada americii, și apoi în vale pe lângă palatul republicii. Am lăsat aerul de afară să-mi răcorească scăfârlia ce exploda de informație.

M-am întors înapoi și întrebarea ce plutea în cameră deasupra echipei era – ”ce facem?”.

Am rămas cu Dan și am lucrat până la 23:00. El scria cod, eu depanam toate ideile, le ștergeam din cap pe cele proaste, le scriam pe hârtie pe cele bune. Înainte de a pleca, am făcut structura viitoarei prezentări pe hârtie, așa cum fac de fiecare dată înainte de un speech.

Apoi am mers în doi la Tipografia 5, am tras vreo 3 partide de tenis. Era imposibil să merg în halul în care eram direct acasă. Aveam nevoie de ceva ce m-ar sustrage puțin de la StartUp, de la produsul nostru HashStream, de la acest weekend în general.

Ajuns acasă pe la 00:00, am încercat să dorm. Am reușit pe alocuri, evitând insomnii sporadice. Duminica dimineața, ajuns înapoi la locul de lucru, totul mi s-a limpezit, am văzut soluția în fața ochilor, ca Mendeleev tăblița în somn. Am reușit să combin în cel mai potrivit și simplu mod sfaturile și sugestiile oferite de experți și am reînceput lucru.

Toată ziua am modelat prezentarea, care trebuia să dureze 5 minute. Merci lui Alexei Ciobanu și Ross Tanner care m-au ajutat să cizelez ce urma să vorbesc și arăt. Denis, Anatol și Dan au continuat lucrul asupra prototipului funcțional care urma să-l afișăm în fața juriului.

Și așa, am ajuns noi – HashStream – să ocupăm locul 2 la Strartup Weekend Moldova. mai multe despre alți câștigători aici.

P.S.
sunt bucuros să fac parte din mai multe lumi: arte marțiale și sport, blogging, business corporativ și lumea afacerilor digitale. Fiecare e diferită prin oamenii ce le reprezintă, aspirațiile lor, principiile de viață, etichetă, cercuri de interese, tehnici de dezvoltare, criterii de succes (care de multe ori sunt absolut opuse). Lumea Digitală de la noi – e plină de tineri ambițioși, care au cunoscut deprinderea de a avea succes, ce știu să vorbească peer to peer cu milionari din Silicon Valley, ce gândesc strategic și acționează focalizat.

Pot adăuga – suntem buni la vin și IT. Dar IT-ul e mai simplu de exportat 😉

~ Urmărește pagina “..mai mult emoții, decât cuvinte.” pe Facebook ~