TEDxChișinău – #dindragoste pentru Moldova

Tema “Din dragoste pentru Moldova” la acest TEDxChișinău Salon are aceeași direcție plăcută ca și alte tematici ale evenimentelor precedente organizate în Moldova, cel puțin din ultimii doi ani: dragostea față de satul moldovenesc, față de tradiții, ie, vin, cum poate fi îmbunătățită economia, sistemul educațional etc.

Lung și la subiect:

PAUL Kemp-Robertson: “Bitcoin. Sweat. Tide. Meet the future of branded currency.”
Prezentare video, în care speakerul a vorbit despre apariția diferitor valute noi, fie electronice “Bitcoin”, fie de altă natură, ce capătă tot mai mult încrederea societății, în timp ce încrederea față de instituțiile oficiale, guvernamentale ce gestionează valutele tradiționale ($, euro) scade.

Inițial tema nu mi-a plăcut, dar spre sfârșit mi-am dat seama că este una interesantă, doar că străină nouă. Cred că ar trebui cel puțin jumătate din societate să utilizeze carduri bancare și măcar o cincime PayPal, pentru a aborda astfel de subiecte. Pe de altă parte însă, e foarte posibil că până vom ajunge noi la cifrele de mai sus, deja să fie nevoie să ne adaptăm la Bitcoin, la fel cum am sărit peste Pager, Dial Up, etc. Deci poate merită să ne aprofundăm în utilizarea valutelor alternative, electronice.

10380046_878642978834430_8117404257593848675_o copy

MAXIM Calujac – CaloTopos
Din greacă: Calo – frumos, Topos – loc. Maxim a venit cu o idee îndrăzneață de a crea un loc mai spațios și frumos de trai pentru oameni. Problema vine de la conceptul vechi de a construi orașe ticsite cu clădiri și alte obiecte, cu o densitate foarte mare a populației. Se pare că Maxim a chibzuit mult la această idee, fiindcă are soluții și pentru transport, și pentru organizarea obiectelor, și pentru design etc. De exemplu transportul de viteză înaltă trebuie să treacă doar sub pământ, iar restul la suprafață ca să poți savura priveliștile în timpul călătoriei. Oamenii trebuie să trăiască în locuri lipsite de gălăgie tehnică sau industrială, spațiul locativ fiind mai mult asemănător unui parc. Nu vor mai fi orașe.

Cât nu am vorbi despre faptul că este o soluție utopică, problema există și mulți își doresc o viață cu mai mult aer curat în jur. Atât timp cât va fi abordată problema, soluții se vor găsi. Propunerea oferită de Maxim poate fi aplicată la nivel micro, împrejurul unor localități mari de exemplu.

Însă mă preocupă o întrebare – dacă să micșorăm, să zicem, densitatea de la 500 locuitori pe km pătrat la 30, de unde să luăm atâta suprafață? Iar în detrimentul naturii? Cum n-ai da, omul schimbă mult locul unde trăiește, cu cât e mai departe de locurile neatinse, cu atât mai bine.

DIANA Lazăr – despre promovarea vinului Moldovenesc peste hotarele țării
Tema desigur super mega actuală – avem tradiții, avem condiții naturale favorabile, avem materie primă de calitate, nu avem vânzări. Diana a prezentat exemplul cum a fost dezvoltat brandul Wine of Moldova.

Prezentarea nu mi s-a părut consistentă. Mesajul ori a lipsit, ori nu a fost clar, ori dacă dumneaei a dorit să spună că pentru vânzări este nevoie de promovare, a pierdut timpul oamenilor. Partea vizuală a fost încă mai proastă, undeva un cuvânt în română, în altă parte în engleză. Dar publicul a aplaudat, well … Eu pentru mine am înțeles una, voi crede că s-a făcut treabă bună, când vor fi rezultate bune, dar nu un site, niște articole și un logo prost inspirat din cel precedent.

GEORGETTE Mulheir: The tragedy of orphanages
Un alt discurs video. Subiectul – viața copiilor în orfelinate. Doamna chiar știe despre ce vorbește pentru că a lucrat mulți ani în România și cunoaşte chiar și cu situația din Moldova. După multe studii ea a demonstrat cât de dăunătoare sunt instituțiile mari, unde copiii sunt lipsiți de îngrijirea și, mai ales, atenția necesară, iar odată plecați după majorat, sunt supuși la foarte multe riscuri sociale. Soluția propusă este simplă – adoptarea sau plasarea copiilor în familii, instituții mici. În Moldova, prin această metodă în ultimii cinci ani numărul copiilor în orfelinate s-a redus dublu. Sunt oferite multe detalii și informații interesante, recomand să priviți video.

LILIANA Nicolăescu – despre educație
Doamna Nicolăescu a venit cu un discurs structurat “3×3”. Cu părere de rău, nu pot povesti exact ce conținea structura inventată, fiindcă nu a fost susținută de o prezentare vizuală, iar atenția mea auditivă e slab dezvoltată.A povestit multe adevăruri, dar nu prea am înțeles cu ce scop. Că trebuie de investit în cadrele didactice, că copiii trebuie să meargă la școală din plăcere, că nu susține modul de evaluare prezent a succesului elevilor etc. Toate astea sunt bune, numai că noi mulți nefiind parte a cadrelor didactice sau a ministerului educației le știm demult. Știm ce trebuie de făcut, poate mai puțin cum.[…]


Hai să tragem o linie. Un discurs TED, în cel mai bun caz trebuie să motiveze la o acțiune, în mediu să impresioneze, iar cel puțin să lase ceva util sau nou în memoria ascultătorului. Nici doamna Nicolăescu, nici Lazăr nu au reușit să atingă vreun obiectiv din cele enumerate. Au vorbit despre subiecte și detalii mai mult sau mai puțin cunoscute, care stârnesc aplauze fiindcă sunt actuale sau aproape de durerea comună a societății noastre, dar care nu au lăsat nici o valoare după acest val de bătăi din palme. Maxim, imho a fost unicul care a dezvoltat un subiect demn de ascultat, indiferent dacă pentru următorii 100 de ani este utopic.

P.S. Îmi pare rău că la noi mulți când pun întrebări la evenimente mai întâi vorbesc 2 minute despre faptul că vor încerca să fie succinți, apoi 5 minute despre cine sunt și unde au învățat, care e viziunea lor generală despre viață, cu ce sunt ei deosebiți, iar la urmă pun întrebarea, care de multe ori nici nu merită audiată.
 |