la Degustare de bere germană

Fost ieri la degustare de bere germană, invitat de Olesea, organizat de Beer Club. Merci, a fost mai mult decât bine.

Beer Club, în persoana lui Sergiu, vrea (deja o face) să aducă bere bună, germană în Moldova, plus să creeze o cultură sănătoasă a consumului de bere*. [Fără cultură, acest business model e pierdut].

*bere – în acest articol acest cuvânt va defini băutura mult preferată, făcută din cele mai naturale și de înaltă calitate ingrediente, urmând rețetele clasice. Nici un fel de “Chișinau”, “Staryi Melnic”, “Carlsberg”, “Heineken” sau alte prostii industriale.

Am avut o seară frumoasă. Am degustat 10 feluri de bere. Și ca amatori adevărați ne-am oferit ca nici o picătură de licoare să nu fie aruncată în afară de gâtlejurile noastre însetate.

S-a mers de la bere cu cea mai mică consistență de alcool [0{6e6e7e4a7a81bd37c04d0033ae6157d0a7fc5cebe95b016083e7f592fdc678a1}] spre cea mai mare [8.2{6e6e7e4a7a81bd37c04d0033ae6157d0a7fc5cebe95b016083e7f592fdc678a1}].

Procedura degustării [seamănă cu cea a vinului]:

  • Berea nefiltrată se amestecă puțin în sticlă, se toarnă în pahare speciale.
  • Se analizează culoarea la lumină și consistența.
  • Se agită pentru a a crea spumă, care poate fi densă, mai puțin densă. Se analizează carbonizarea. Toată berea care am băut-o era carbonizată natural – nu a avea acele bule de aer care se ridică în berea făcută din praf ca în șampanie. Astfel primești un gust perfect, dar nu te balonezi.
  • Se savurează aroma care la bere, față de vin, este mai diversă.
  • Și sigur se bea, cu gâturi suficient de mari ca să acoperi toată limba. Se observă gustul și post-gustul. Post-gustul de multe ori e mai important. Cu cât e mai intens și de durată, cu atât berea e mai calitativă.

Sergiu ne-a povestit toată seara, am acumulat foarte multă informație nouă și interesantă. A vizitat toate berăriile cu care cooperează acum, a băut direct din butoaie împreună cu berarii; cunoaște istoria, rețetele, tehnicile, ingredientele, multe, foarte multe.

Personal sunt mare amator de Paulaner și nu prea o schimb pe altceva. Cei de la Beer Club m-au convins ușor după a 9-a bere că există și alta la fel de bună – Schneider Weisse TAP 6. Asta a fost preferata serii mele. Însă prețul ei e aproape acelși ca al Paulaner, însă, din cuvintele ghidului nostru, Schneider e făcută din produse mai calitative.

Sergiu cooperează doar cu berării mici, care au o tradiții vechi și niciodată nu au încercat să-și mărească volumele de vânzare, accentul mereu fiind pe păstrarea calității superioare.

S-a mai servit feluri de Weltenburger, Schonramer și Aecht Ochlenferla Rauchbier.

Prețurile berii încep în localuri de la 35 lei.

E cu neputință de cuprins toată seara, am plecat plăcut amețiți și doritori de noi experiențe.