Prius, mașina moldovenilor

Asta probabil e prima obsesie a moldovenilor care îmi este pe plac.Au fost tot felul de anexe la blocurile locative (și mai sunt). Apucături de a ”privatiza” spațiu public de pe lângă casă cu scopul de a crea o mică parcare sau o proprie ogradă. Eu undeva înțeleg aceste porniri. Ele vin de la sat, unde oamenii au case, cu multe camere, cu ogradă, harman, sarai. Apoi vin aici în oraș, în prima sau a doua generație, și cum poți trăi într-un apartament cu două camere?

Toyota Prius

Aberații sunt multe și voi le știți. Inclusiv corupția sau cum se parchează la noi șoferii prin oraș. Cu cât mașina e mai mare, mai scumpă, cu atât mai mult discomfort trebuie să facă la restul lumii. Eu și asta înțeleg. Oamenii s-au ridicat de la zero, cineva a furat ceva, cineva simplu a lucrat mult; aici sau peste hotare. Omul a ajuns la un ”status” oarecare, își permite un touareg,   un cayenne. Omul trebuie să-și afișeze ”statusul”. Iaca ei și afișează

În fine, totul e bine, e mult discomfort și e cam urât, da în rest totul e bine.

Dar să ajung unde am pornit, una din ultimile obsesii a moldovenilor sau poate mai corect spus chișinăuienilor îmi place. Ele de fapt sunt două: sportul și priusurile. Dar voi vorbi azi doar despre Prius.

Dacă voi credeți că faptul că sunt multe Priusuri e o iluzie, nu este. Credeam și eu la început, când vedeam la semafor 2-3 unul după altul, că e coincidență. Dar în ultimii doi ani am fost în Lviv, Kiev, Cernăuți, București, Piter, Moscova, Bukovel, Lisabona și nicăieri nu am văzut în general mai mult de două Priusuri cât am stat, 2-7 zile. Chiar și în Naha (Japonia) erau mai puține. Erau multe hybrid (diferite mărci), dar nu erau așa multe Priusuri.

Desigur, Priusurile la noi au apărut tot din aceleași motive ca și anexele la blocuri, garduri sub geamurile de la primul etaj și parcări incorecte – din cauza spiritului practic al moldoveanului.

Priusurile, la mâna a doua, sunt relativ ieftine, rezistente pentru drumurile noastre și econome. Plus au o complectație bunișoară, salon/portbagaj lărguț și e iutișoară. Eu nu aș lăuda-o desigur, dacă singur nu aș conduce un Prius de aproape doi ani 😉

Dar iaca dacă de obicei spiritul practic al moldoveanului cacă dispoziția altui moldovean, mai puțin practic, de data asta nu e așa, pabam!

Priusurile sunt din clasa ultra-econome, deci emană muuult mai puține porcării în aer.

Cine ciclează știe. Mergi din urma unui reno, mercedes sau bmw și mergi din urma unui prius, parcă suflă oxigen 😛

Priusul în general e un fenomen, pentru mine. Iaca este Tayota Corolla, Toyota Avensis, Toyota Camry, da este simplu Prius. Nu prea am auzit cineva să zică Toyota Prius.

Iaca așa o istorie. Prius forever. Peace.

~ Urmărește pagina “..mai mult emoții, decât cuvinte.” pe Facebook ~