BARCELONA – impresii

Barcelona e wow, mmm, ooo!

Acest oraș îți poate oferi multe. Fie că ieşi din casă 1 noaptea sau la 6 dimineața. Ai unde merge, ai ce face, ce vedea, asculta. Chiar dacă ești băștinaș și arhitectura nu-ți mai lasă gura apă, Parcul Guell nu te mai atrage… sunt muzee cu expoziții noi, localuri că poți zilnic să încerci tot altul, ulicioare înguste, pe litoral, prin zone verzi tocmai bune pentru alergat şi multe altele.

Am stat 9 zile, pare mult, dar în ultima zi, așa cum zborul era la 19:00, încă tot mai descopeream noi fațade atent înzestrate cu balconașe, mici și drăguțe, cu elemente de decor care mai de care. Fiecare bloc cu propria poveste incrustată în blocuri de piatră. În Barcelona balcoanele sunt pentru a bea cafea într-un fotoliu vechi înghesuit între gratii și ușă, pentru câteva vazoane cu flori, pentru a urmări larma oamenilor ce mișună pe jos și, uneori, pentru o bicicletă care din cauza lipsei de spațiul stă cu o roată afară. Balcoanele din Barcelona nu sunt pentru dulapuri, pentru a păstra ceaune, pentru ferestre lipite cu ziare, pentru ceapă atârnată sau borcane pline şi goale.

barcelona impresii

Cât mergeți, la fiecare pas, luați o privire bună prin părți și două deasupra capului, fiindcă acolo de cele mai multe ori o să găsiți ceea ce o să vă facă să deschideți Instagramul.

Un subiect aparte sunt catedralele și arhitectura lui Gaudi. Uluitoare, ambele. Catedralele te lasă cu gura căscate prin masivitate, abundența detaliilor lucrate în piatră, în lemn, în sticlă. Coloanele, statuile, vitraliile, totul poate fi analizat și ca ansamblu, și ca elemente separate. Faci fotografii cu zoom-in ori zoom-out, oricum le nimerești bine. Casele, Sagrada Familia și parcul construite de Gaudi impresionează prin forme şi stil puternic individualizat. Ondulate, spiralate, ovale, rotunde, numai nu drepte – colțurate. Totul combinat de o paletă vie de culori și desene, statui ce apar pe fața cărților poștale din orice magazin local, aceste elemente au devenit nu doar cartea de vizită a lui Gaudi, dar și a Barcelonei întregi.

barca2

[Câteva fotografii făcute cu peliculă – aici]

Plimbările de multe ori te pot duce în piețe mici, pierdute în timp, ce găzduiesc câte un copac bătrân, o terasă , o arteziană, cu un chitarist modest îmbrăcat cu un mic amplificator pentru a răspândi cât mai departe sunetele strunelor. E simplu să iei o sticlă de vin bun de 6 euro, niște cașcaval tare, o pâine și o pătură, pentru a le savura pe toate.


Barcelona are acea magie a orașelor în care străzile găzduiesc permanent cicliști și alergători, printre care îi simți pe cei ce-și practică sportul regulat, pe vânt, soare, ploaie, dimineața sau seara. Acel aer de oraș înstărit, înțelept, dar cu oameni tineri, zâmbitori.

Aici e locul unde nu te atrage simplu să te odihnești, dar să lucrezi! Să te muți cu traiul și cu jobul, pentru că aici viața va fi mai frumoasă…

   ~ Urmărește pagina “..mai mult emoții, decât cuvinte.” pe Facebook ~