TEDxChisinau Crossroads

La Cronograf, reporterița unei televiziuni m-a întrebat de ce am venit la eveniment. I-am răspuns că la noi se organizează atât de puține evenimente calitative, că nu îți trebuie multe motive să le vizitezi. TEDxChisinau este unul din ele.

Vorbitorii și temele acestora au fost ca niciodată mai actuale, interesante, dureroase, pipărate.

tedxchisinau-crossroads

Clasic, le voi depăna pe rând, pe toate:

Nicolaas de Zwager: Moldovan migration: Pain or Gain?

Un subiect pe cât se poate de actual și dureros. Fiecare din noi are pe cineva sau cunoaște pe cineva plecat din Moldova în căutarea unui trai mai bun. Nicolaas ne spune că tot mai puțini moldoveni vor să se întoarcă acasă, dar totuși încă mulți și-o doresc și mulți vor să investească banii agonisiți în străinătate, la ei în țară. Pentru aceasta, Guvernul ar trebui să creeze mai multe oportunități. În plus, oamenii trebuie să se pregătească mai bine înainte de migrare, ca odată ajunși la destinație, să nu lucreze la negru, dar să fie în rând cu localnicii.

Iulia Kirnitki: The Great Debate

Iulia mi-a adus aminte de adolescență, de competițiile de Dezbateri organizate la Cimișlia, de participarea la seminare în Chișinău – care pe atunci erau printre puținele ocazii de a vizita capitala; de tabăra de dezbateri de vară, de la Trandafir, la Vadul lui Vodă și de jocurile arbitrate la liceul Gaudeamus, în anii de studenție.

În Moldova dezbaterile au venit mult prea târziu, prin 1994. Posibil din această cauză, la noi în continuare acestea sunt încurcate cu Polemicile. Dezbaterile sunt bazate pe argumente, rațiune și logică, iar Polemica pe emoții, opinii și interpretări. Prea des politicienii, jurnaliștii și profesorii la noi se dau în polemici, nu dezbateri. Orice încercare de argumentare la școală era contrazisă prin “eu sunt profesor în clasa asta”, bun argument. Bine, eu aici adaug multe din propria experiență.

Plusul Dezbaterilor este că pot fi jucate oriunde și cel mai des gratis sau cu costuri minime de arendă a unei încăperi, dacă afară plouă. Tema Dezbaterilor în Moldova mi se pare chiar mai importantă decât cea a Migrației, fiindcă aceasta ar putea cizela mentalitatea cetățenilor, din cauza căreia avem corupție, administrație proastă și oameni în căutarea unei vieți mai bune.

Hank Fortener: How I use the Internet to build families?

Hank a rupta sala. El vine dintr-o familie în care părinții, pe lângă a lor 3 copii, au adoptat alții 8. Iar în afară de asta au ajutat și susținut alți zeci și sute. Sistemul “Foster Care” este unul defectuos, prin care copiii orfani petrec până la doi ani într-o familie, iar apoi sunt transferați în altele, suferind la despărțire, din nou și din nou. Aceștia între timp devin cei mai predispuși spre săvârșirea crimelor, boli sexuale, gravidități premature etc. 

Pentru Hank, Familia este răspunsul pentru orice problemă. Una din cele mai mari dificultăți pentru adoptarea unui copil în SUA este costul înalt, până la 35 000 dolari. Această problemă a fost rezolvată prin crearea unui portal de Crowdfunding –www.adopttogether.org. Acum familii din toată lumea pot aduna sursele necesare pentru adoptarea unui copil.

Noi suntem destul de departe încă de această problemă. Poate dacă facem niște Dezbateri, schimbăm mentalitatea, întoarcem oamenii înapoi, vom deveni mai sensibili și la acest subiect.

Igor Cobileanski: Cinematografia – iluzia secolului

Dacă nu aș avea la mine notițele de la eveniment, cred ca nu mi-aș aduce mai nimic aminte despre discursul domnului Igor C. Ce nu o spun cu rău. Dânsul a creat un dialog plăcut cu publicul, am râs, am zâmbit, am fost triști. A vorbit despre viața și soarta actorilor și puțin despre rolul său ca regizor în aceste vieți. După cum a menționat și Igor, nu a spus lucruri importante, dar el s-a simțit bine pe scenă în fața noastră, iar noi ne-am simțit bine pe scaune, în fața lui 🙂

Dr. V. Chandra- Mouli: Why shouldn’t we shy away from sexuality education

E periculos când tinerii află despre sex de la prieteni sau străini pe Internet, dar nu de la părinți sau profesori, care ar putea să le transmită informația corect și dozat. Cu părere de rău, multe fete află de menstruație când aceasta începe și sunt speriate și traumatizate […]. După cum arată practica, educația sexuală introdusă în școli, nu grăbește vârsta la care adolescenții debutează în viața sexuală, cum li s-ar părea unor părinți, ba dimpotrivă, îi fac mai răbdători și mai puțini curioși. […].

Ion Ștefăniță: Patrimoniul Cultural din R. Moldova – de la realitate la necesitate

Echipa domnului Ștefăniță a reușit să facă foarte multe în ultimii ani și probabil ce e cel mai important – ridicarea problemei ne-ocrotirii Patrimoniului nostru la nivel național, la nivel de jurnalism. Prezentarea în sine a fost slabă, cu prea multe cifre și detalii tehnice. S-a reușit documentarea și catalogarea tuturor monumentelor (biserici, conace, mori, case memoriale) din țară. Starea lor este ”de plâns”. Multe au fost mutilate sau complet șterse de pe fața pământului. Ori acestea ar fi bucurat ochii noștri și a turiștilor. Centrul Istoric în Chișinău a suferit demolări (10{6e6e7e4a7a81bd37c04d0033ae6157d0a7fc5cebe95b016083e7f592fdc678a1}), 25{6e6e7e4a7a81bd37c04d0033ae6157d0a7fc5cebe95b016083e7f592fdc678a1} este în stare de degradare și alte 30{6e6e7e4a7a81bd37c04d0033ae6157d0a7fc5cebe95b016083e7f592fdc678a1} în ruine. Între timp s-au trezit multe inițiative civice și împreună sper să poată opri această situație măcar la etapa la care se află.

Ilya Klishin: Social Media Propaganda in Eastern Europe

Redactor-șef tvrain.ru, Ilya Klishin, curajos ne povestește despre Propaganda din Rusia. Curajos, fiindcă după omorul lui Nemțov, nu cred că cineva din opoziția Kremlinului se poate considera în siguranță, când vorbește despre nelegiuirile acestuia.

Propaganda – manipularea opiniei publice. Dacă până acum 3-5 ani în urmă, Internetul părea neimportant pentru Kremlin, ca platformă de comunicare, la moment se investește mult și există scheme bine lucrate pentru a manipula cu informația în rețelele sociale, bloguri, pentru a crea anumite păreri publice.

Schema e destul de simplă: există Boți, oameni cu salarii, ce lucrează în oficii și din numele a sute de utilizatori falși, postează și comentează în rețele sociale.

1. Fie scot anumite #-uri în top pe twitter, pentru a populiza un mesaj sau a umbri altul oponent.
2. Încurcă la organizarea evenimentelor de opoziție pe fb. Unii pun content porno, alții îl raportează la fb și evenimentul este închis.
3. Crează “gălăgie” informațională, pentru a obosi oamenii. Pentru a camufla o știre usturătoare, ei lansează sute de alte știri, care mai de care, utilizatorul Internetului simplu obosește să filtreze tot acest flux de informație și decide să se uite la motănași.

Totuși, până la urmă Ilya nu a putut oferi un răspuns ferm – cum de depistat propaganda printre mulțimea de mesaje și cum să lupți cu ea. Sfatul său este să fim permanent în alertă și să ne alimentăm din mai multe surse de informație.

Smari McCarthy: Democratizing Democracy

Smari McCarthy a povestit despre transformarea democrației, necesitatea căreia am simțit-o demult, dar pe care prima dată am auzit-o formulată atât de clar, practic și instituțional. Dumnealui a participat la crearea Partidului Piraților, care aplică drept tehnică de guvernare Democrația Directă. Oricare nu ar fi metodele însă, ideea este clară – democrația în forma ei prezentă trebuie reconstruită, altfel riscăm să fie schimbată cu forme mai neplăcute de guvernare.

Daniel Morar: Combaterea corupției la nivel înalt

UE a cerut României adoptare de legi și rezultate în combaterea corupției la nivel înalt – primării, guvern, parlament etc. Câțiva ani rezultatele s-au lăsat așteptate, până când în 2005, noul Președinte (Traian Băsescu) a numit Ministru Justiției o persoană apolitică, care la rândul său a numit șef al Direcției Naționale Anticorupție pe Daniel Morar.

DNA are la dispoziție propria poliție și alte pârghii necesare. Pentru a nu se eschiva de la obiectivul principal, Daniel a interzis procurorilor Direcției sale să se ocupe de cazuri de corupție la nivel mic-mediu. Astfel, în decursul anilor 2006-2012 au fost trimise în judecată peste 5000 de persoane de rang înalt. A fost ”închis” aproape un guvern întreg.

Mă gândeam, cât curaj, voință și tărie trebuie să aibă acest om. A curățit o țară atât de mare, într-o perioadă atât de scurtă. Cu pași corecți, la noi ți-ar trebui probabil 6 luni să-i pui la răcoare pe toți criminalii de rang înalt. Auditoriul l-a întrebat dacă ar fi posibil acesta să devină Procuror General în RM 🙂

Pavel Braila: Arta ca o sursă pentru schimbări în societate

Artistul este un transmițător. Prin arta sa, acesta trebuie să povestească despre valorile adevărului și să vorbească doar adevăr. O responsabilitate și o posibilitate oferită puținilor. Cei care fac video sau fotografii la cumătrii și nunți, nu sunt artiști, fiindcă un artist nu poate lucra la comandă, astfel schimonosind forma Adevărului. […]

Nata Albot: Eternity meets modernity

Te-ai gândi că dacă părăsești țara, ai pierde legătura cu ea și ai deveni uitat. Nata însă, mi se pare, a devenit tot mai populară și mai aclamată după plecarea în Canada. S-ar putea să fie o coincidență.

Nata a povestit cum i s-a născut pornirea de a promova frumosul în Moldova și frumosul moldovenesc – după o vizită în Kiev, cu ce ocazie a observat cât de utilizate sunt elementele lor grafice naționale și cu câtă pasiune chelnerii laudă bucatele tradiționale. Așa, pas cu pas s-a născut festivalul “Mai dulce”, “Festivalul brazilor”,”Ia Mania” ș.a. Evenimente deja îndrăgite și așteptate de noi.

Brandul unei țări este format din Statut (Sistem de valori, Calitatea vieții, Mediu de afaceri) și Experiență (Patrimoniul cultural, Turism, Fabricat în). Moldova nu are un Statut, dar are Experiență și anume aceasta ar vrea Nata să valorifice, fiindcă avem sute de lucruri frumoase ce ne înconjoară, dar nu le observăm.

Nata este unul din puținele exemple de moldoveni, care implementează ideile în viață. Merci pentru asta!

Ioan Dan Niculescu: Liberul arbitru și cel ocupat

Probabil mulți s-au așteptat ca Ioan să vorbească despre meseria sa de Director de creație și cum a reușit acesta să creeze o campanie de succes pentru Klaus Iohannis. Însă Ioan a povestit ceva mult mai personal și drag sie – a povestit despre Timp.

Nici nu mi-am făcut multe notițe, tot ce s-a vorbit a rezonat neîncetat cu propriile mele gânduri. Începând cu “The 4-hour Workweek” și până acum mă tot gândesc cum să ajung să lucrez mai puțin, dar să câștig cel puțin tot atâta, pentru a putea face mai multe din ce-mi place. Deja am ceva idei 🙂

Toate tehnologiile inventate de om, care s-ar părea că ar trebui să ne economisească timp, nu fac decât să îl fure. Astfel, Ioan a înțeles că tot de ce are nevoie pentru a lucra și trăi este Oceanul și “un” Apus, plus câteva mici detalii: laptop, telefon, două credit carduri, Kindle, foto aparat, agendă și șlapi, atât.


Cam asta a fost. Mult? Puțin? Suficient pentru o zi, pentru un an.

   ~ Urmărește pagina “..mai mult emoții, decât cuvinte.” pe Facebook ~

Alte TEDxuri la care am fost:
TEDxChișinău – #dindragoste pentru Moldova
TEDxChișinău – Postcards from the future
TEDxChișinău Next Level – Post impresii
TEDxYouth Chișinău
TEDxChișinău – post impresii