De ce Moldovenii trăiesc mai bine

swimÎncă nu înțeleg dacă această senzație mi-am creat-o singur, ca să-mi fie mai plăcut în md, după alte meleaguri frumoase vizitate sau chiar e o realitate care am descoperit-o recent.

Moldovenii trăiesc mai bine.

Și nu percep asta prin noi Evoqueuri sau Cayenneuri parcate de-a sula, sau prin garduri înalte ce ascund castele încă mai înalte, ale unor oameni micuți. Dacă ar fi fost asta, apoi Moldova demult o duce bine.

Nu fraților, eu văd creșterea prin sport.

Când am început să merg cu bicla prin Chișinău, apoi abia de întâlneai vreun ciclist odată la o oră de mers. Azi? E plin dragă! În Ch, pe șoselele republicii, prin parcuri, all over. Frumos. Îmi bucură ochii fiecare roată, fiecare pedală, fiecare schimbare de viteze. Unii chiar se salută reciproc ridicând palma, o solidaritate naivă, dar măgulitoare. Și ce e mai frumos, că văd tot mai multe fete. Cu timpul vom avea și o infrastructură, cu timpul…

Bazinele sunt pline cu oameni, ca lacurile de pește. Vreo 7 ani în urmă, în orele de dimineață, puteai să te delectezi singur cu pista ta. Acum frate, stai cuminte. E puțin deranjant, trebuie să depășești ”balene”, cum le spune Dorel; mai dai cuiva o mână în cap, mai primești un picior în ochelari. Asta e. Dar inima-mi zâmbește de atâtea capete ce dispar sub apă și apar înapoi.

Îmi pare rău că nu știu cum stăm la capitolul arte marțiale în general; școala noastră permanent e plină, mulțumesc Senseiului.

Moldovenii au început să investească nu doar în imobile, mobile, mâncare și haine. Moldovenii își cumpără abonamente la Energy, la EcoSport și ce mai există acolo. Moldovenii urcă Mont Blancul. Moldovenii fac jogging, tenis de câmp, de masă. Moldovenii îi dau cu Kaiacul. Moldovenii sunt bravo!

Am scris ceva timp în urmă, că targeturile sportive pot fi printre puținele metode eficiente de a lăsa fumatul. Din toți cititorii doi m-au întrebat ce trebuie de făcut, unul deja s-a apucat de lucru. Moldovenii sunt bravo.

Care e următorul pas? E simplu – urmează investiții în Cultură și Artă. Moldovenii vor începe să meargă mai des la teatru. Se vor deschide galerii de artă. Vom avea nu doar monumente a eroilor căzuți, dar și diferite mâzgăleli post-moderniste ce pun mintea și imaginația în mișcare. Posibil în vreo 50 de ani, posibil în 100. Avem de ridicat multe etaje. Și e posibil Noi să nu mai fim atunci. Dar fiecare scară e importantă.

Doar trei sfaturi înainte de a încheia articolul, dacă sunteți începător:
1. Porniți de la ”mic”
2. Creați un regim și respectați-l.
3. Măsurați ce faceți – km, ore, bazine.

Succes! pup