În căutarea oii fantastice, de Haruki Murakami

Îmi place că numele autorului se scrie atât de simplu, e amuzant – Haruki Murakami. Și sună bine.

M-am luat de această nuvelă fiindcă o aveam în Kindle, eram în concediu și după ce am finisat o carte despre ciclism de Lance Armstrong, eram sigur că Murakami va veni ușor după atâtea detalii tehnice, cifre și termeni.

Scenariul e simplu, dar cu întorsături. Viața unui tânăr din Tokio, care personal lui i se pare ordinară și plictisitoare, de fapt este presărată cu tot felul de relații amoroase, căsătorie, divorț … iar ulterior, după ce a primit de la un prieten o fotografie în care erau niște oi pe fundalul unor munți, acesta, este nevoit să pornească în căutarea unei oi de pe fotografie cu o stea pe corp, din cauza unor circumstanțe forțate. De aici și începe adevărata aventură!

Chiar dacă nuvela nu e voluminoasă, autorul a reușit să creeze mai multe insulițe în jurul unor subiecte izolate. Unul din ele ar fi urechile noii cunoscute și ulterior amante a personajului central. Ea este angajată la fotosesii datorită urechilor sale. În mod normal, în viața de zi cu zi le poartă ascunse sub păr, fiindcă numai cum le descoperă toți își atrag atenția asupra ei, iar lucrurile dimprejur încep a prinde vibrații magice. Pe lângă asta mai are două joburi, unul dintre care este prostituția. Însă Murakami descrie totul în termeni atât de normali, că nici protagonistului nici cititorului nu i se pare asta ieșit din comun. Ba invers, e absolut normal o fată cu urechi de ”înger” să se culce uneori cu alți bărbați pentru bani.

in cautarea oii fantastice, andrei haret review

Am râs destul de mult. Erau porțiuni care le citeam ca pe un comics, erau altele ce le citeam ca pe un roman detectiv, chiar a fost o micro porțiune de acțiune, cu explozie în timp ce eroul se îndepărtează de la fața locului. Și totul descris și lipit laolaltă foarte fin și interesant.

Scenele de singurătate, căutare de sine sunt pline de înțeles și simț – un gol palpabil. Momente filozofice apar și dispar, se împletesc cu fantezii parcă evidente, dar uneori absolut reale, plauzibile.

Următoarea carte de Murakami probabil va fi Dance Dance Dance, dar nu chiar acum deodată, după o pauză.

   ~ Urmărește pagina “..mai mult emoții, decât cuvinte.” pe Facebook ~