TEDx Chișinău – Postcards from the future

tedxA trecut aproape o săptămână de la eveniment. Spiritele se pare că s-au liniștit. Ultimul TEDx Chișinău nu mi s-a părut mult prea diferit de restul care au mai fost, respectiv nu pricep de ce s-a făcut atâta zarvă post factum. A fost evenimentul, au fost speakeri, a fost ce asculta, ce nu e ok? E la fel cum ai cumpăra un album al formației preferate și te-ai aștepta să-ți placă toate piesele…come on now.

Urmând tradiția, am să scriu despre toți vorbitorii.

Ana Munteanu
Desenează bine (cu nisip pe sticlă, cine nu a văzut). Nu am înțeles de ce a ales așa un scenariu dramatic. Dacă așa arată cartea ei poștală din viitor, sper să nu ne mai vedem, nu vreau să fac parte din viitorul ei. Ochiul cu lacrimi de la urmă și TEDx scris mai jos, “prosta dușa razderaiușii”. Păcat că nu a vorbit, aș fi vrut mult să aflu cum a învățat arta, ce o inspiră, ce tehnici există etc.

Igor Guzun
Chiar am dorit să cunosc omul care stă la spatele http://www.stiripozitive.eu. Salut mult ideea. Nu urmăresc știrile clasice de mai mult de doi ani. Sunt mai fericit ca niciodată. Și niciodată nu m-am simțit dezinformat. Nu le urmăresc fiindcă sunt pline de tragedii, demagogii și răzbunări, într-un cuvânt – negative. Domnul Guzun a spun o chestie bună “Mulți oameni ”trăiesc”, dar se fac știri despre cei ce mor; mulți sunt cei care lucrează bine, dar se scrie despre cei ce fură, etc.”.

Oleg Juruc
– Oleg, sincerele mele felicitări! Dânsul a dorit să activeze în circ și acum face parte din echipa Cirque du Soleil. I-am văzut în luna martie în Stockholm, poate era și Oleg pe acolo, clickați aici pentru a vedea impresiile trăite la acel spectacol. Primul său vis s-a împlinit, acum să sperăm că se va împlini și al 2-lea – de a aduce circul înapoi în Moldova.

Beatrice Casagrande
Frumos nume de familie. Beatrice a vorbit despre proiectul Mars One. Planeta Mars e cea mai asemănătoare cu Pământ după mediu oferit. Mai întâi vor fi trimiși roboți pentru a pregăti spațiul, iar în 2023 va pleca o echipă de 4 oameni. Oxigenul va fi extras din apă. Întoarcerea înapoi nu va fi posibilă din cauza condițiilor tehnice și biologice – gravitația fiind mai mică, va provoca micșorarea densității oaselor. Doritorii de a merge, să aplice aici – http://applicants.mars-one.com.

(Pe Sasha Leahovcenco, Olga Radu, George Teodorescu și Tudor Chirilă nu i-am ascultat, am fost nevoit să plec pentru un timp.)

Ion Sturza
Probabil mărul discordiei la acest eveniment. Omenii dezamăgiți sunt de obicei cei care își creează așteptări rău calculate sau egoiste. Posibil că se aștepta un discurs mai business oriented. Dar omul a vorbit din suflet, cum poți să nu apreciezi asta? De genul “eu am plătit 400 lei blea, vreau mai mult”. Dânsul a povestit cum Arta la însoțit în viață. De la Giuseppe Verdi, la Igor Stravinsky; Van Gogh până la Picasso, gusturile domnului Sturza se schimbau odată cu înaintarea în carieră și vârstă. Mi-a plăcut mult că nu a exagerat cu modestia. A expus totul sincer și direct, are o viață frumoasă și bogată. Eu m-am simțit bine ascultându-l și sunt bucuros pentru dânsul.

Andre Manoel (despre cum Brazilia a depășit criza financiară)
a avut o temă interesantă pentru publicul din sală, dar a întins discursul rău de tot. În loc în 3 minute să arate într-un slide axa cronologică cu toate evenimentele importante, iar apoi să intre în detalii mai utile și interesante; acesta a întins timp de 18 minute evoluția cronologică, dând la fiecare 2 minute un nou an, până ce cu tot antrenamentul meu de răbdare și ascultare, după 10 minute mi-am “astupat” urechile.

Tony Hawks (despre o viață echitabilă – luând bani de la miliardari și împărțind la săraci)
Noul Robin Hood, vrea ca miliardarii să doneze mai mulți bani săracilor. El va încerca să-i convingă spunând că prin actul de “a da”, omul devine mai fericit. Dacă nu greșesc, sunt ceva peste 1000 de miliardari, dintre care vreo 80 deja au semnat acest ”pact”. Sper să reușească să-i înmulțească, dacă e cazul. Eu nu cred în echitate de acest tip și nu atât în posibilitatea creării acesteia, dar în nevoia de a fi creată artificial, e o întrebare filozofică, merită un articol aparte. Dânsul a dat exemplu bun, după ce a publicat cartea “Playing the Moldovans at Tennis“, a donat 50{6e6e7e4a7a81bd37c04d0033ae6157d0a7fc5cebe95b016083e7f592fdc678a1} din venituri pentru construirea unui centru medical în Moldova.

Adrian Crețu (despre genetică)
ADN e prezentul și viitorul. S-a ajuns la progrese mari în domeniul criminalistic și al conceperii vieții. Nu e secret că degrabă părinții vor putea alege caracteristicile fizice ale viitorului copil. etc. etc. etc.

Gheorghe Erizanu (despre cărți, normal)
Punctul meu slab, aș prefera să nu scriu. Acest om m-a inspirat acu doi ani în urmă să mă apuc de lectură. M-a ascultat, mi-a recomandat niște cărți, și parcă mi-a făcut vânt ca atunci când te învață cineva ciclism “iar acum mergi singur!”. Discursul domunlui Erizanu s-ar fi încadrat într-o foiță mică pentru notițe, cu 3 linkuri Wikipedia. A vorbit puțin despre care au fost tehnicile de învățare a citirii, pe ce feluri de scaune se citea, ce fel de cărți există și – cartea nu va dispărea niciodată, fiindcă oamenii au nevoie de povești. Eu nu am să fiu de acord cu Alexandru, TEDx e locul discursurilor inspiraționale, informație acum se găsește ușor și pe net. Acest discurs nu a inspirat la nimic. Nu știu nici un discurs plictisitor-informativ de la originalul TED care să fi avut mare succes.

Iulian Gulea (despre studii)
Învățatul vine de la crearea legăturilor între neuroni. Practicarea acelorași patternuri, ne perfecționează. Rolul Universității în viață e mizer. Școala nu trebuie să pedepsească greșelile, astfel ea inhibă inițiativa. Nu primim studiile necesare, exemplul Rusiei – 17mlrd$ investiți în educație ca apoi sectorul privat să investească alte 15mlrd$ în reprofilare sau traininguri. Fără diplomă nu ar fi mită și corupție. Iulian a făcut invers domnului Erizanu, nu a spus nimic nou, însă a înflăcărat sala. Uneori e mai util să repeți de două ori același lucru, dacă acesta are șansă să prindă rădăcini, decât să vorbești despre lucruri noi în van.

Raed Arafat (despre lupta cu “sistemul” în România)
Cel mai puternic speech. Ceea ce se datorează atât experienței domnului Doctor, cât și seriozității problemei. Nu poți rămâne indiferent când se vorbește despre salvarea vieților. Raed Arafat a fost cel care a înființat Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD). A luptat mult cu sistemul de birocrație și cadrul legal pentru a face posibilă nu altceva decât acordarea primului ajutor medical. La început prefera să ”salveze vieți ilegal, decât să-i lașe să moară legal”. După ce proiectul a fost pus bine pe picioare, guvernanții i-au propus să-l expună privatizării, ca aceștia să se mai aleagă cu niște milioane, la ce El l-ea spus să dea în privatizare Armata, Poliția, etc. În principiu, nu poate permite crearea unui business model din SMURD fiindcă viața oamenilor nu poate depinde de indicatori financiari, rapoarte contabile și cerințele cabinetului directorilor.

P.S. ar fi bine dacă s-ar insista mai mult ca speakerii să repete discursul înainte de eveniment cu o săptămână, cel puțin cei locali, atunci nimeni nu va avea surprize neplăcute și nimeni nu va fi frustrat din cauza prestărilor slabe.